K-Market Villilän ovi on käynyt viime aikoina tiuhaan, kun kauppiaan kohteluun suivaantuneet työntekijät ovat jättäneet työpaikkansa. Palvelualojen ammattiliitto PAMin Pirkanmaan aluetoimistoon on tultu kertomaan tarinoita seksuaalisesta häirinnästä, tekstiviesteistä, pukeutumiseen liittyvä kommentoinnista, koskettelusta, uhkailusta ja nälvimisestä, kertoo PAMin aluepäällikkö Elisa Penders.

Nyt PAMin Pirkanmaan aluetoimisto on lähtenyt liikkeelle ja selvittää asiaa. PAMin mukaan työnantajan kanssa käyty neuvottelu päättyi tuloksettomana.

Elisa Pendersin mukaan paljastuneet epäkohdat ovat kohdistuneet useisiin työntekijöihin ja häirintä on kestänyt pitkään. Häirintää on kokenut kolme nykyistä ja seitsemän entistä työntekijää.

– Kauppiaan törkeä käytös on kohdistunut nykyisiin ja entisiin työntekijöihin. Olemme yrittäneet selvittää asiaa kyseisen kauppiaan kanssa, mutta hän kiistää toimineensa väärin.

Tutkintapyynto ja mahdollisia rikosilmoituksia

PAM on lähtenyt liikkeelle laajalla rintamalla, kertoo Elisa Penders.

– Olemme tehneet asiasta Aluehallintovirastoon tutkintapyynnön. Lisäksi olemme kannustaneet työntekijöitä ilmoittamaan seksuaalisesta häirinnästä poliisille, Penders toteaa.

– Työntekijät kokevat pelkoa ja työn tekeminen on pahimmillaan muuttunut mahdottomaksi. Myös työntekijöiden järjestäytymisvapauteen on puututtu kyseenalaisin keinoin, Penders toteaa.

– Epäasiallinen kohtelu on ilmennyt mm. työntekijöille sairauspoissaoloista suuttumisena. Lisäksi työnantaja on velvoittanut työntekijöitä käyttämään vanhentuneita elintarvikkeita palvelutiskien ruokien valmistukseen sekä painottanut, että työntekijän tehtäviin kuuluu myös myymälävarkaiden kiinniottaminen.

Kesko tutkii tapausta

K-Supermarket-ketjun johtajan Ari Sääksmäen mukaan esitetyt syytteet ovat hyvin vakavia.

– Suhtaudumme K-Supermarket Villilässä esiin tulleisiin tapahtumiin äärimmäisen vakavasti. On hyvä, että asiat ovat tulleet esiin ja viranomaiset pääsevät tutkimaan tapahtuneita. Haluamme selvittää tapauksen perusteellisesti.

Sääksmäki kertoo, että heille tieto epäasiallisesta toiminnasta tuli PAMin kautta.

– Tällä hetkellä kauppias kiistää nämä syytökset ja selvitystyö jatkuu, mitä aidosti on tapahtunut.

Johtaja Ari Sääksmäki vakuuttaa, että Keskolla on nollatoleranssi seksuaalisen häirinnän ja epäasiallisen kohtelun suhteen. Sitä edellytetään työntekijöiden lisäksi myös kauppiaalta.

– Seuraamme tapahtumien etenemistä. Heti, kun meillä on pitäviä näyttöjä tämäntyyppisistä tapahtumista, arvioimme toimenpiteet sen jälkeen.

Keskon ja kauppiaan välisissä sopimuksissa on Sääksmäen mukaan monenlaisia velvoitteita, jotka koskevat kumpaakin osapuolta.

– Meidän tulee toimia asioissa lain mukaan ja jos tällaisia vakavia rikkeitä tulee, niin tilannetta, sanktioita ja sopimuskumppanuutta arvioidaan.

Sääksmäen mukaan äärimmäisessä tapauksessa kauppiassopimus on myös mahdollista purkaa.