– Arja Ojala, Kotipirtti ry:n hallituksen puheenjohtaja 

Yhteisöasuminen on selkeästi nousussa oleva rakentamisen muoto, joka koskee kaikkia yksinäisyyttä ja turvattomuutta kokevia ikääntyneitä ja muistisairaita. Mutta myös nuoret perheet, keski-ikäiset ruuhkavuosiaan elävät ja omista vanhemmistaan huolissaan olevat  perheet ovat kiinnostuneita yhteisöllisestä asumisesta, jossa on sekä omia että yhteisiä tiloja.

Tesomalle kyläyhteisö, jossa pidetään toisista huolta

Tesomalle on valmistumassa Oma Tesoma -hankkeen puitteissa hyvinvointikeskus ja elinkaarikortteli Tesoman keskustaan.

Tesomalle on valmistumassa myös Käräjätörmän monisukupolvinen yhteisökylä, joka rakentuu Kotipirtin palvelutalon taakse Myllypuronkadun ja Tesoman valtatien väliin. Käräjätörmän monisukupolvisen yhteisökylän ensimmäisen osan on määrä olla valmis vuoden 2021 lopussa.

Käräjätörmän yhteisökylään on tulossa erilaisille perheille vuokra-, omistus- ja asumisoikeus- eli aso-asuntoja. Taloissa on sekä yhteisöasuntoja että yksityisasuntoja.  Lisäksi erimuotoisia perheasuntoja, joissa voi rinnalla olla perheen vanhukselle oma asunto. Huolenpito helpottuu. Opiskelijatkin pääsevät asumaan halvemmalla suostuessaan vapaapäivänään auttamaan alueen apua tarvitsevia sovittuna aikana.

Tavoitteena on kyläyhteisö, jossa jokainen pitää huolta itsestään ja muista asukkaista, hyväksyy erilaiset ihmiset ja perheet. Yhteisö, jossa pidetään huolta toistenkin lapsista, autetaan vanhuksia ja jutellaan kaikkien kanssa. Yhteisö, jossa voidaan tehdä arjen askareita yhteisvoimin, jolloin kenellekään ei tule elämä liian raskaaksi.

Yhteisössä asuu myös muistisairaita, joille rakennetaan asuntoja heidän tarpeitaan vastaaviksi. Alue kutsuu mukaan kaikki lähiympäristössä olevat asukkaat, ja toki kauempaakin saa tulla.

Pyrimme tekemään alueesta vanhan kyläyhteisön tapaisen, mutta nykymuotoisena. Kotiapua annetaan tarpeen mukaan kaikille sovitusti ja henkilökuntaa on tarpeellinen määrä. Yhteisen kylätalon saamme alueen keskelle kokoamaan kaikki erilaisten tapahtumien äärelle ja nauttimaan ison ravintolan tarjonnasta.  Ravintolapalvelut tuotetaan omassa keittiössä ja harrastusmahdollisuuksia löytyy asukkaiden toiveiden mukaan. Haluaisimme alueelle pienen kauppa- ja apteekkipisteen sekä hyvinvoinnista huolehtiville yrittäjille omat tilat.  Paljon arkeen helpotusta olisi täten mahdollista saavuttaa. Mitä kaikkia siihen tontille mahtuu ja pystytään tekemään, riippuu kaavoittajasta ja arkkitehdeistä sekä alueelle tulevien asukkaiden toiveista!

Tule kertomaan, mitä sinun unelmiesi yhteisökylässä voisi olla

Haastan kaikki tesomalaiset ja muualtakin tulevat alueesta kiinnostuneet saapumaan syksyllä erikseen ilmoitettavana aikana Kotipirtin palvelutaloon miettimään yhdessä, mitä kaikkea alueella pitäisi olla ja mitä ei saa olla! Uskallatko ottaa haasteen vastaan?

Omatesoma.net-sivuilla ilmoitetaan tapahtumasta, ja mielipiteitä odotetaan kovasti!

Tule mukaan unelmoimaan Käräjätörmän yhteisökylää. Ilmoita yhteystietosi minulle, niin lähetän sinulle tietoa syksyn kokoontumisesta.

Arja Ojala, Kotipirtti ry:n hallituksen puheenjohtaja
Puhelin 0500 877 333
Sähköposti

Käräjätörmän alueen uudistamisesta on käyty arkkitehtuurikilpailu, jossa ensimmäinen palkinto myönnettiin kahdelle kilpailijalle. Kuvassa on yksityiskohta toisesta voittajasuunnitelmasta.