– Kesäreportteri Meeri Järvi, kuvat ja teksti

Tesomalla tapahtuu paljon muutoksia ja yksi suurimmista on uusi yhtenäiskoulu. Kävin haastattelemassa koulun rehtori Panu Pitkästä tulevasta.

Panun mukaan edessä on jännittävä vuosi. Eteen tulee paljon uusia asioita, ja maaliskuu tulee yllättävän pian. Maaliskuussa kaikkien pitäisi jo olla uudessa koulussa. Muutto kouluun alkaa helmikuussa. Koska kouluun tulee yli 800 oppilasta ja sen lisäksi vielä päiväkoti ja eskarit, on muutto tehtävä porrastetusti.

Tesoman yhtenäiskoulusta tulee pinta-alaltaan Tampereen suurin koulu. Tämän takia tarvitaan tiettyjä järjestelyjä. Koulu on jaettu erillisiin siipiin ja yläluokat ovat enimmäkseen B-siivessä. Nykyisen suunnitelman mukaan välitunnit ovat aamuisin ja iltapäivisin yhteiset koko koululla, mutta päivisin erilliset, sillä ruokailu vie paljon aikaa ja jotta se toimisi, tulee ruokailu tehdä porrastetusti. Koulussa on eri pihat ylä- ja alakoululaisille. Jotkut, kuten pelikentät, saattavat olla yhteisiä.

Koska rakennus on uusi, on siinä myös huomioitu ergonomia paremmin kuin vanhoissa koulutaloissa. Osassa luokkahuoneista on normaalin lattian sijasta pehmeä kokolattiamatto, joka eristää ääntä ja tuntuu mukavammalta jalkojen alla.

Koska rakennus on uusi, se halutaan tietenkin pitää hyvässä kunnossa mahdollisimman pitkään. Tästä johtuen uusi koulu on kengätön. Koulun sisällä ei siis kuljeta kengät jalassa, vaan ne laitetaan joko kenkätelineeseen tai omaan lokeroon. Näin ei kura ja muu lika pääse sisälle ja siivoaminen on helpompaa. Myös omat jalat kiittävät, kun ei tarvitse pitää koko päivää kenkiä jalassa.

Uuteen kouluun siirtyminen on todella suuri muutos kaikille. Kuitenkin hyvin odotettu, mitä minulle ainakin kerrottiin, kun kyselin yläkoulun oppilailta.

Tutustu yhtenäiskoulun havainnekuviin koulun suunnitelleen arkkitehtitoimiston sivuilla:
www.lpv.fi/helsinki/projektit/Tesomankoulu

Yhtenäiskoulun rakennustyömaata Kohmankaaren puolelta kesällä 2017.