– Kesäreportteri Meeri Järvi, teksti ja kuvat

Rippileiri kuuluu monen 14-15-vuotiaan kesään. Rippileirit järjestää seurakunnat, ja tässä tekstissä pääsemme tutustumaan Harjun seurakunnan Isosaari 28 -leiriin.

Leiri alkoi keskiviikkona parin tunnin laivamatkalla Isosaareen, joka on leirikeskus Teiskossa.

Saaressa nostettiin lippu salkoon ja alettiin tutustua paikkoihin. Ruoan jälkeen leiri istutti puun leirintäalueelle. Puun istutus on paras ympäristöteko, joten on tärkeää, että nuoret saavat mahdollisuuden osallistua ympäristöstä huolehtimiseen.

Ensimmäisenä iltana leiri näki isosten suunnitteleman iltaohjelman, josta ei naurua puuttunut. Illan rauhaan johdatti apuopettajan pitämä hartaus ja kaunis Suomi-luonto.

Rippileiri on monelle nuorelle pakonomainen asia. Sinne on mentävä, jotta saa paljon rahaa juhlissa. Monella kuitenkin muuttuu käsitys leirin aikana.

Ensimmäiset leiripäivät voivat olla nihkeitä ja halu kotiin voimakas, mutta useimmiten leiri lähtee kunnolla nousuun kolmantena tai neljäntenä päivänä. Leiriläiset muodostavat yhden ison porukan, jonka keskuudessa voi ehkä jopa vähän pelleillä. Leiriltä on helppo tehdä uusia kavereita, joten ei ole maailmanloppu, jos lähtee leirille yksin, koska sieltä saa monia uusia kaveteita. Moni tykkää rippileiristä jopa niin paljon, että lähtee leirin jälkeen isoseksi leireille ja jopa apuopettajiksi.

Isosaaren leiriläisten mielestä porukka oli parasta ja moni löysi uusia kavereita. Varsinkin poikien suosiossa oli sauna ja saunassa laulettava Sonja-saunalaulu ja tarina pienestä vihreästä miehestä. Myös tytöt lauloivat kovaan ääneen Sonjaa, jossa kaikkien säkeistöjen jälkeen lauletaan Maamme-laulu seisaaltaan ja heitetään koko ajan löylyä. Myös aina hein kohdalla heitetään löylyä.

Siperian lakeus on laaja,
Sonja siellä lunta lapioi, hei!
Sonja-raukalla kävi huono tuuri,
uusi tuuli uutta lunta toi, hei!

Olen köyhä kolhoosilainen,
ei oo mulla yhtään ystävää, hei!
Ei oo lehmää eikä lammasta,
eikä suussa yhtään hammasta, hei!

Rippileiri huipentui leirin jälkeisenä sunnuntaina tapahtuvaan konfirmaatioon, jossa leiriläiset siunattiin ja konfirmoitiin. Juhlan päätteeksi leirin vetäjä ja isosporukka kävivät muutaman leiriläisen juhlissa laulamassa ja toivottamassa vielä kerran onnea.