Alma Median liikevoitto kasvoi huhti-kesäkuussa kolmanneksella viime vuoteen nähden.

– Olemme tehneet jo pitkään työtä tämän eteen ja investoineet erityisesti ulkomaille, yhtiön toimitusjohtaja Kai Telanne kertoo.

Alkuvuonna liikevoittoa syntyi varsinkin Tšekissä ja Slovakiassa. Tuloskasvun päälähteenä toimi Alma Markets -liiketoimintayksikkö, johon kuuluu muun muassa asumiseen ja rekrytointiin liittyviä palveluita, kuten Etuovi.com ja Monster.fi.

Perinteisestä uutismediasta on tullut yhtiön tuloskehitykselle huomattavasti vähäisempi tekijä. Iltapäivälehtien irtonumeromyynti jatkoi alkuvuonna laskuaan.

– Tuloksen osalta painopiste on siirtynyt muualle kuin perinteisiin journalistisiin tuotteisiin, mutta investoimme kyllä pitkälti kaikkiin palveluihimme, Telanne sanoo.

Tulos kirii, mutta liikevaihto säilyy ennallaan

Alma Media arvioi liikevoittonsa kasvavan tänä vuonna roimasti edellisvuoteen verrattuna, mutta liikevaihdon ennustetaan pysyvän samalla tasolla kuin aiemmin. Printtimedian alamäki painaa yhtiön liikevaihtoa.

– Täällä kotimaassa voi sanoa, että kaikki painetun median tuotteet laskevat. Sen sijaan digitaaliset tuotteet ja palvelut kasvavat, ja erityisesti ulkomailla kasvu on kovaa.

Osakeanalyysiyhtiö Inderesin analyytikko Petri Ahon mukaan Alma Median tulos on vakaalla pohjalla.

– Digitaalisten palvelujen ja medioiden osuus on Almalla noussut niin merkittäväksi, että painetun median voi sanoa siirtyneen tulosmielessä sivurooliin, vaikkakin tärkeään sellaiseen, Aho toteaa.

Toisella vuosineljänneksellä yhtiö ei tehnyt merkittäviä kustannusjärjestelyjä. Alkuvuoden lukuihin vaikutti vielä aiempi integraatio Talentumin kanssa.

– Sen yhteydessä tehtiin hieman kustannussopeutusta. Tällä hetkellä operaatioita ei ole käynnissä eikä myöskään näköpiirissä lyhyellä tähtäimellä, Telanne kertoo.