Kesäsiistijöiden tukikohtana oli Tesoman Olkkari Ristimäenkadulla. – Kuva Riina Kokkonen.

Kesäreportteri Riina Kokkonen

Reipas työilmapiiri ja rento tunnelma välittyy Tesoman Olkkarista, jonne on kokoontunut viisi nuorta kesätyöntekijää pitämään ruokataukoa. Hyvä ryhmähenki ja iloinen tunnelma tekevät työstä kuin työstä paljon mukavampaa, ja sitä ei puutu näiltä kesätyöntekijöiltä. Kaksi viikkoa Tesoman kesäsiistijöinä toimineille nuorille kesätyö oli ensimmäinen ja mieluisa.

Fanni (16 v.), Arttu (16 v.), Topias (15 v.), Rosa (16 v.) ja Otso (15 v.) ovat tehneet hyvää työtä kahden viikon ajan Tesoman siisteyden hyväksi. Penkit ovat saaneet uutta maalia pintaan ja roskia on kerätty kävellen ympäri Tesomaa reippaasti yli 50 km. Kesätyöläiset ovat myös kitkeneet haitallista jättipalsamia.

Keltaisissa työliiveissäkin näkyi viimeisenä päivänä työn jälki. Nuoret kesätyöläiset voivat suunnata nyt energiansa loman viettoon alkukesän ahkeran uurastuksen jälkeen. Vähän rahaa takataskussa auttaa varmasti loppuloman suunnitelmissa.

Tessun iloiset kesäsiistijät viimeisenä työpäivänään. Tällä kierroksella roskia löytyi pari muovipussillista. – Kuva Minna Kalli.

Mitä Tesoma kaipaa?

Suurimmalle osalle kesäsiistijöistä Tesoman alue oli jo ennestään hyvin tuttu. Tesoma on uudistumassa hurjaa vauhtia ja hyviä ideoita mukavamman ja siistimmän Tesoman luomiseen löytyi näiltä nuorilta.

Kävin haastattelemassa kesäsiistijöitä, ja he kertoivat omia ideoita, kuinka mukavuutta saisi lisättyä. Puiston penkit ja kukkaistutukset toisivat mukavuutta ja tekisivät Tesomasta viihtyisän. Valoisuutta ja avaruutta Tesoma kaipaisi lisää. Nuorille mieluisia, kaikille avoimia ja hyväkuntoisia liikuntapaikkoja kuten koripallokenttiä voisi uusia tai rakentaa.

Tehdään yhdessä Tesomasta roskaton!

Siistijät saivat päivittäin saaliikseen useita kottikärryllisiä metsään ja teiden varsille heitettyä roskaa. Merkillisin löytö oli palasiksi pirstottu pölynimuri. – Kuva Minna Kalli.

Ahkerat kesätyöntekijät keräsivät paljon roskia erityisesti teiden varsilta ja ojista.  He kertoivat, että roskaa oli erityisen paljon ensimmäisinä päivinä. Jokaiselle päivälle riitti kuitenkin työtä.

”Roskaaminen ei johdu roskiksien puutteesta, sillä niitä löytyy”, kertoivat kesäsiistijät. Olisi hyvä jos jokainen huolehtisi omasta osuudesta ja tekisi Tesoman alueesta siistin ja mukavan paikan asua. Kaikkien velvollisuus on kerätä omat roskat roskiin.

Älä roskaa! Samalla teet suuren palveluksen luonnolle ja edistät viihtyvyyttä.