Olisiko mukavaa, kun koirasi iltalenkittäisi välillä joku toinen, ja itse voisit keskittyä lasten nukkumaanmenoon kiireettä? Puuttuuko perheeltänne isovanhempien verkosto, ja elämässänne olisi paikka kokonaiselle varamummolle, joka helpottaisi päivittäisiä haastavia aikataulujanne?

Apukädet sujuvampaan ja hauskempaan arkeen sekä juhlaan voivat löytyä aivan naapurustosta, kun on kanava, jossa toiveistaan on helppo kertoa.

– Nappi Naapuri saattaa kaupunginosien ihmiset yhteen. Palvelu tekee paitsi naapuriavun pyytämisestä, myös sen tarjoamisesta yksinkertaista ja kivaa, kehuu palvelun takana olevan Yhteismaa ry:n Pauliina Seppälä.

Rentoa sosiaalisuutta

Nappi Naapuri saa eri-ikäiset, lähellä toisiaan asuvat ihmiset kohtaamaan toisensa uudella tavalla. Arjen palvelusten vaihtamisen lisäksi se antaa kanavan asuinalueen yhteisten projektien käynnistämiseen, tapahtumien toteuttamiseen ja jopa siihen, että työtön ja työtä tarjoava löytävät toisensa.

– Kun ihmiset tulevat tietoisiksi siitä, että muut lähellä asuvat ovat kiinnostuneita samoista asioista kuin itse, yhteisestä luovuudesta ja organisointikyvystä voi syntyä vaikka mitä, Seppälä visioi. – Lähiympäristö on jäänyt internet-ajassa melko katveeseen, vaikka se tarjoaa hurjasti voimavaroja.

Nappi tuo kiireiselle nykyihmiselle rentoa, kevyttä ja kivaa sosiaalisuutta, tarpeen mukaan. Tiukkaa sitoutumisvaatimusta ei ole. Palvelussa voi säädellä yksityisyyttään ja olla mukana sen verran kuin haluaa ja pystyy.

Jo monia mainioita kokemuksia

Palvelu on synnyttänyt jo monia hienoja tarinoita.

– Esimerkiksi virpomiselle luotu kausikategoria on ollut menestys. Palvelun kautta on myös muun muassa perustettu ruokapiiri, mainitsee Seppälä. – Suosituimpia juttuja tähän mennessä ovat silti olleet eläinten ulkoilutus ja tiukkoihin elämäntilanteisiin soveltuvat varamummot.

Käyttäjiä sovelluksessa on tällä hetkellä 7100. Määrä on tasaisessa kasvussa.

– Toiveissa olisi saavuttaa noin kymmenkertaisesti väkeä, mutta jo nytkin ihmiset ovat saaneet palvelusta iloa elämäänsä, Seppälä hymyilee.

Yhteistyökuvioita ja tärkeitä visioita

Nappi Naapurin kevät näyttää mielenkiintoiselta.

– Tulossa on mukavaa yhteistyötä muun muassa Totaaliyhärit ry:n Naapurilähiö-hankkeen ja VST-talojen kanssa, kertoo Seppälä. Tämä valtakunnallinen yhteistyö käynnistyy pilottina juuri Tesomalta.

Seppälä näkee Napissa mahdollisuuden isojenkin muutosten moottoriksi Suomessa. Esimerkiksi omaishoitojärjestelmä hyötyisi siitä, että naapuri hieman katsoo viereisen oven takana asuvan vanhuksen perään. Tällöin mukaan tulee tietysti myös kysymys pienestä tehtävästä saatavasta kohtuullisesta korvauksesta.

Tule mukaan luomaan arkipäivän yhteisöllisyyttä

Mukaan lähteminen on helppoa. Näin pääset alkuun:

1) Mieti millaista apua tarvitset tai haluat tarjota
2) Mene osoitteeseen nappinaapuri.fi ja rekisteröidy
3) Jätä pieni pyyntö, johon on helppo vastata ilman isoa sitoutumista
4) Jos tarjoat muille apua, kerro itsestäsi jotain
5) Pidä maalaisjärki mukana: uusia tuttuja ei ole pakko kutsua heti omaan kotiinsa
6) Levitä sanaa: kerro Napista kavereillesi! Voit myös printata sivulta esitteitä ja viedä niitä kirjastoon tai muuhun paikkaan, jossa liikkuu paljon ihmisiä
7) Jos kukaan ei vastaa pyyntöösi, paikalle ei vain osunut ketään sopivaa juuri sillä kertaa. Koita myöhemmin uudestaan.

Kiva että annat esimerkkiä! Palvelun käyttäjät lisääntyvät koko ajan, ja niin vastaustenkin määrä kasvaa.

Mikä on Nappi Naapuri?

• Karttapohjainen sosiaalinen media, joka helpottaa lähellä asuviin ihmisiin tutustumista sekä naapuriavun tarjoamista ja saamista
• Sijoittaa ihmisen kartalle ja näyttää lähellä asuvien jättämät viestit
• Voi tutustua myös rekisteröitymättä
• Palvelun tuottaa yleishyödyllinen Yhteismaa ry
• Kehitetty joukkorahoituskampanjalla

Pauliina Seppälää haastatteli Auli Tuomi viestintätoimisto Kumu Communicationsista