Naapuriapua toteutetaan Tampereella monin eri tavoin. Yksi niistä on Stean avustama Naapurilähiö-hanke, joka toimii Tesomalla, Virontörmästä käsin. Hanke jatkuu ainakin vuoteen 2020 asti. Hankkeessamme välitetään naapuriapua vapaaehtoisten yhteisökoordinaattorien avulla. Avun tarve voi olla melkeinpä mitä vain. Tähän mennessä meiltä on pyydetty muun muassa ulkoiluseuraa, maton tamppausta, ikkunanpesua, verhojen ripustamista, kauppa-apua. Eniten apua ovat tarvinneet iäkkäät, yksinasuvat henkilöt. Tämä on luonnollista, sillä Suomi ikääntyy ja suurissa kaupungeissa joka toisen oven takana asuu vain yksi ihminen. Raskaat kotityöt käyvät voimille ja niitä voi olla mahdotonta suorittaa fyysisten rajoitteiden takia. Tarvitsemme myös vapaaehtoisia näitä apuja antamaan!

Hankkeessamme tehdään kiinteää yhteistyötä eri tahojen kanssa. Sopimuskumppaneitamme ovat Tampereen kaupunki, VTS-kodit ja Yhteismaa ry. Kaupungin länsitamperelaiset asiakasohjaajat tietävät hankkeestamme ja voivat sopivaksi katsomassaan tilanteessa suositella kääntymään myös meidän puoleemme. VTS-kodit on vahvasti läsnä Tesomalla ja heidän asukkaitaan on runsaasti hankkeen asiakaskunnassa. Moni VTS-kotien asukastoimikunnan puheenjohtaja onkin jo tullut tutuksi noin vuoden toiminnan jälkeen. Olemme saaneet esitellä hanketta tesomalaisilla kerhohuoneilla. Tänä kesänä olemme järjestäneet myös muutaman grillausiltapäivän, tarjoten naapuriavun lisukkeena niin lihaisaa vurstia kuin vegevaihtoehtoa. Toivomme, että tesomalaiset taloyhtiöt olisivat aktiivisesti meihin päin yhteydessä. Tulemme mielellämme kertomaan hankkeestamme. Keksitään teille sopiva kattaus.

Aplikaatioiden aikakaudella myös meillä on yhteistyökumppani, jonka kehittämä digitaalinen sovellus on tarkoitettu naapuriavun välittämiseen. Kyseessä on Yhteismaa ry:n Nappi Naapuri -sovellus. Kuka tahansa netin käyttäjä voi itse rekisteröityä Nappi Naapuri-sovellukseen pyytääkseen tai tarjotakseen apua. Me kerromme sovelluksesta asiakkaillemme. Käytämme itsekin Nappi Naapuria, jos omasta verkostostamme ei avun tarjoajaa löydy.

Ne ikäihmiset, jotka eivät käytä nettiä, saavat avun pääosin hankkeemme omasta verkostosta, hankekoordinaattorimme välittämänä. Koordinaattorit myös saattavat avun perille asiakkaan luo, eli hankkeessamme liikutaan työparina.

Voit sekä tarjota apua, että pyytää sitä. Vapaaehtoiskeikkamme eivät kestä yleensä paria tuntia kauempaa. Niistä saa hyvää mieltä, uusia tuttavuuksia, ehkä ystäviäkin. Verkostoon liittyminen ei sido mihinkään, kaikki on vapaaehtoista. Liittymällä saat myös tiedotteita retkistämme ja avoimien ovien tapahtumista toimistollamme.

Tervetuloa mukaan! Ilmoittaudu mukaan tästä https://fi.surveymonkey.com/r/Naapuriapu-verkosto

Lisätietoa:

Naapurilähiö-hanke
Jutta Järvinen
hankejohtaja

050-4603527
Virontörmänkatu 5 C 68
33310 Tampere

www.yksinasuvat.fi/naapurilahio-hanke