22-vuotias Riikka on ehtinyt nuoresta iästään huolimatta olla tovin asunnottomana. Nyt hän on päässyt tuettuun asumiseen Alfa-kuntoutuksen toimipisteeseen Pispalan vanhalle paloasemalle. Hiljattain remontoidussa asunnossaan Riikka arvostaa erityisesti rauhaa.

– Mä olin tosi onnellinen, kun pääsin eka kertaa tänne. Se oma rauha oli jotenkin uskomaton tunne.

Rauhaa tamperelainen Riikka on ehtinyt jo kaivatakin. Asunnottomana hänet majoitettiin esimerkiksi kodittomien väliaikaismajoitukseen Tastuun Hervannan teollisuusalueelle. Riikka asui ja eli niin sanotulla kuivalla puolella, jossa alkoholin kanssa ei läträtä. Siellä elämisen ja olemisen piti olla rauhallisempaa kuin märällä puolella.

– Välillä siellä oli hirveästi meteliä. Kyllä ne märän puolen ihmiset tuli örveltämään sinne kuivalle puolelle aina välillä.

Riikka itse on ollut juomatta viime kesästä lähtien. Yksi herättäjä hänelle oli nimenomaan asunnottomaksi joutuminen ja tilapäismajoitukseen päätyminen.

– Kyllä Tastussa asuminen avasi tosi paljon silmiä siitä, miten pahaan jamaan voi joutua.

Vuokrarästeihin puututaan mahdollisimman pian

Moni muukin asunnoton on Riikan tapaan saanut viime vuosina asunnon. Viime vuonna asunnottomia oli Tampereella reilut 200, kun vuosikymmen sitten heitä oli yli 600.

Asunnottomuus on Tampereella saatu laskuun muun muassa kohdennetulla uudisrakentamisella. Nyt uuden rakentamisen aika on kuitenkin ohi. Tampereella pyritään pitämään luvut hyvinä ennaltaehkäisevin keinoin.

Mä olin tosi onnellinen, kun pääsin eka kertaa tänne. Se oma rauha oli jotenkin uskomaton tunne. Riikka

Tampereen kaupungin sosiaalipalvelupäällikkö Maritta Närhi kertoo, että esimerkiksi vuokravelkojen kerääntyessä pyritään asiaan puuttumaan ajoissa, jottei häätötilanteisiin ajauduttaisi. Lisäksi asunnottomuuden uhatessa ihmisille järjestetään laajamittaista talous- ja velkaneuvontaa.

– Lisäksi työntekijöille lisätään tietoisuutta näistä asuntoasioista, että se otettaisiin puheeksi kaikissa sosiaali- ja terveyspalveluissa, jolloin päästäisiin varhaisessa vaiheessa puuttumaan niihin tilanteisiin, ettei todellakaan jouduttaisi asunnottomaksi ja häätötilanteisiin.

Tiskaaminen rentouttaa Riikkaa

Nuoren naisen asunnottomaksi päätyminen oli monen asian summa. Aluksi tuli avioero ja lapset jäivät isälle. Tyhjyyttä Riikka täytti alkoholilla.

Tuettuun asumiseen pääseminen on tuonut Riikan elämään paljon hyvää. Kesällä hänelle tulee täyteen vuosi raittiutta. Omassa asunnossa arjen rutiinit ovat alkaneet sujua entiseen tapaan. Entisen asunnottoman arki täyttyy kodin hoitamisesta kuten pyykin- ja astioiden pesusta.

Entinen asunnoton Riikka oman kotinsa keittiössä tiskaamassa
Riikkan arjen hallintaa ovat tavalliset kotityötYle / Kai Pohjanen

– Nämä arjen jutut ovat sellaisia asioita, joista mä oikeasti tykkään ja viihdyn niiden parissa. Esimerkiksi tiskaaminen on musta aivan rentouttavaa, Riikka kertoo.

Päihteettömyys ja tuettu asuminen ovat vieneet Riikan elämää monelle tapaa eteenpäin. Toipumisen myötä myös Riikan silmäterät, 4- ja 5-vuotiaat lapset ovat saaneet äitinsä takaisin. Riikan välit lasten isään ovat tätä nykyä hyvät ja äiti on tullut tutuksi hahmoksi myös lasten päiväkodissa.

– Olen alkanut ottamaan enemmän vastuuta myös lapsista. Tänäänkin menen hakemaan heitä päiväkodista.

Toiveeni liittyvät arkisiin asioihin sekä opiskeluun ja matkustamiseen. Tärkeintä on olla äiti lapsilleni. Riikka

Arjen hallinnan myötä Riikan elämään on noussut myös uusia unelmia ja haaveita. Hän toivoo pääsevänsä maskeeraajakoulutukseen. Pian Riikalla voi olla kotina oma vuokra-asunto. Sitä aletaan etsiä hänelle vielä kevään aikana.

– Minun toiveeni liittyvät arkisiin asioihin sekä opiskeluun ja matkustamiseen. Tärkeintä on olla äiti lapsilleni, Riikka pohtii.

Riikka esiintyy artikkelissa vain etunimellään omasta toiveestaan.