– Kesäreportteri Riina Kokkonen

Tesoman metsien keltaista lehtiloistoa.

Kesän jälkeen tulee syksy, ilmat viilenevät ja luontoon ilmestyy syksyn värit. Liikkuminen luonnossa virkistää mieltä ja rentouttaa kouluhommien ja työn ohessa. Päivittäin lyhytkin kävelylenkki metsässä virkistää ja lisää motivaatiota. Tesoman alueelta löytyy paljon metsää ja hyviä lenkkipolkuja. Tavoitteeksi voi itselleen ottaa esimerkiksi 20 minuutin päivittäisen kävelylenkin luonnossa tai vaikkapa uuden harrastuksen aloittamisen.

Syksyn tullessa ilmat viilenevät ja ihmiset viettävät enemmän aikaa sisätiloissa. Monien tärkeiden vitamiinien saanti heikkenee, ja siksi on hyvä syödä monipuolisesti. Omenat, luumut ja monet muut syksyn hedelmät ja marjat kypsyvät. Näistä saa tehtyä hyvää ruokaa, joka takaa osan vitamiinien saannin. Hyvä ja terveellinen välipalavinkki on esimerkiksi maitorahka, johon lisätään mustikoita tai muita marjoja sekä mehukeittoa.

Haukiluomassa sijaitsee marttojen mehustamo, jossa voi käydä tekemässä omenoista mehua. Omenoista pystyy tekemään monenlaisia syysherkkuja kuten perinteinen omenapiirakka ja omenahillo.

Ota syksystä ilo irti ja vietä paljon aikaa ulkona.

Haukiluoman entisen päiväkodin keittiössä on marttojen mehuasema, missä voi käydä puristuttamassa omenat mehuksi. Asemalla voi puristuttaa vain omenia, ei marjoja.