Suomi lihoo ja lihavuuden hoito on retuperällä. Siitä ovat yksimielisiä kaikki kymmenen vierasta, jotka osallistuvat Suomen suurimpaan keskusteluohjelmaan, A-teema: Lihava Suomi -lähetykseen torstaina 28. syyskuuta.

Mutta kuka heistä sanoo, että laihduttaminen lihottaa? Tai, että laihduttamalla tulee paremmaksi vanhemmaksi? Miksi suomalaiset ovat vuosikymmenestä toiseen Pohjoismaiden lihavin kansa, ja miksi meillä tehdään vähemmän laihdutusleikkauksia kuin naapurimaissa? Onko vaaka ystävä vai vihollinen? Miksi lihava välttelee lääkäriä?

Näin A-teema: Lihava Suomi –ohjelman vieraat esittäytyvät:

”Laihduttaminen lihottaa”

Patrik Borg, ravitsemusasiantuntija

Patrik Borg
Patrik Borg

– Lääkärien töksäyttely lihavuudesta ei johda mihinkään hyvään, sanoo pöperöproffanakin tunnettu ravitsemusasiantuntija, Suomen Lihavuustutkijat ry:n puheenjohtaja Patrik Borg.

Hän on mukana myös Ylen Vaakakapinassa, joka kannustaa ihmisiä nauttimaan elämästään ja hallitsemaan painoa pysyvästi.

– Se, mihin Vaakakapina kannustaa, nojaa tutkimusnäyttöön. Laihdutuspyrkimykset lihottavat ja sairastuttavat suomalaisiakin, Borg perustelee.

”Laihduttamalla olet parempi ja vahvempi”

Vertti Harjuniemi, hyvinvointivalmentaja

Vertti Harjuniemi.
Vertti Harjuniemi

– Ylipaino lähtee väärästä ruokavalioista, uskoo valmentaja, luennoitsija, urheilija ja tv-persoona Vertti Harjuniemi, joka on valmentanut tuhansia ihmisiä kohti terveempää elämää.

Hän painottaa, ettei kaikkien ole pakko syödä parsaa tai käydä kuntosalilla. Tärkeää on lähteä liikkeelle pikku hiljaa omannäköisillä ratkaisuilla.

– On tehtävä tulosta, jotta homma edistyy. Se tuo terveyttä, tekee ihmisestä tehokkaamman arjessa, paremman vanhemman ja paremman työntekijän, Harjuniemi sanoo.

”Lääkärit eivät uskaltaneet puuttua ylipainooni”

Ville Kunnari, ensihoitajaopiskelija, bloggari

Ville Kunnari
Ville Kunnari

– Minua harmittaa se, etteivät lääkärit uskaltaneet puuttua ylipainooni, muistelee ensihoitajaopiskelija Ville Kunnari, joka pitää Lihavat ensihoitajat –blogia.

Hän painoi 26-vuotiaana 130 kiloa, kärsi närästyksestä, uniapneasta ja orastavasta diabeteksesta. Nyt, kolme vuotta myöhemmin, Villen paino on pudonnut alle sataan kiloon ja itsetunto on huipussaan.

– Laihduttaminen vaati koko elämän remontin, Ville kertoo.

”Sain elämäni takaisin laihdutusleikkauksella”

Kirsi Markula, terveyskeskuslääkäri

Kirsi Markula
Kirsi Markula

– Olen laihduttanut ja jojoillut elämäni aikana 200 kiloa. Vasta laihdutusleikkauksen jälkeen sain painoni kuriin. Olen saanut elämäni takaisin, sanoo terveyskeskuslääkäri Kirsi Markula Sallasta.

Hänen mielestään laihdutusleikkauksia pitäisi tehdä Suomessa enemmän. Lääkärin pitää puuttua ylipainoon, mutta se pitää tehdä hienovaraisesti.

– Minä kysyn, onko sinun painosi viime vuosina noussut tai laskenut? Tämä on helppo tapa aloittaa, ja usein potilas lähtee itse pohtimaan painoaan.

”Vaaka on hyvä laihdutusväline”

Pertti Mustajoki, sisätautien erikoislääkäri

Pertti Mustajoki
Pertti Mustajoki

– Riittävän usein punnitseminen on hyödyllistä painon hallinnassa. Säännölliseen ja järkevään vaa’an käyttöön ei ole todettu liittyvän haitallisia psykologisia seurauksia, sanoo professori emeritus ja sisätautien erikoislääkäri Pertti Mustajoki.

Ruoka dominoi elämäämme, ja se on Mustajoen mielestä perussyy suomalaistenkin lihomiseen. Lääkärin pitää osata nostaa ylipaino esille hellävaraisesti.

– Pitkät tauot punnitsemisessa johtavat usein painon nousuun. Suurin osa vaa’an käyttäjistä laihtuu 2–3 kiloa enemmän, hän viittaa punnitsemisen vaikutuksista tehtyihin tutkimuksiin.

”Lääkärin pitää puuttua ylipainoon”

Risto Mäkinen, erikoislääkäri

Risto Mäkinen
Risto Mäkinen

– Viestini on, että valistuksen aika on ohi, sillä kaikki tietävät että lihavuus on vaarallista. Lääkärin pitää oikeasti pitää potilaasta huolta, asettaa tavoitteita ja kannustaa saavuttamaan ne, kiteyttää pitkän uran terveyskeskuslääkärinä ja –johtajana tehnyt Risto Mäkinen.

Hän uskoo, että virtuaaliset hoidot mullistavat tulevaisuuden mutta korostaa, että ihmistä pitää hoitaa kokonaisuutena.

– Ruotsalaisilla on terveitä elinvuosia 70. suomalaisilla 58. Syitä ylipainon lisäksi ovat diabetes, tupakka, masennus, kolesteroli, verenpaine, syrjäytyminen jne. On virhe fokusoida vain ylipainoon, kun kaikki nämä asiat liittyvät toisiinsa, Mäkinen sanoo.

”Lihavuuden hoito on retuperällä”

Kirsi Pietiläinen, professori

Kirsi Pietiläinen.
Kirsi Pietiläinen

– Eniten harmittaa se, että potilaat jäävät heitteille. Monet eivät saa terveydenhuollosta juuri lainkaan apua, puuskahtaa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin lihavuuskeskuksen ylilääkäri ja Helsingin yliopiston Lihavuustutkimusyksikön professori Kirsi Pietiläinen.

Hän uskoo, että virtuaaliset hoidot tulevat mullistamaan lihavuuden hoidon. Pietiläinen muistuttaa, että lihavia työikäisiä on pelkästään HUS:n alueella noin 180 000. Koko Suomessa on jopa 700 000 työikäistä lihavaa ja yhteensä 2,5 miljoona ylipainoista ihmistä.

– Millään terveydenhuollon yksiköllä ei ole mahdollisuutta auttaa heitä kaikkia, Pietiläinen jatkaa.

”Terveydenhuolto jätti minut yksin”

Saga Raippalinna, kehokuntoutuja, yrittäjä

Saga Raippalinna
Saga Raippalinna

– Olen kärsinyt monenlaisesta syömishäiriöstä, anoreksiasta ja ahmimishäiriöstä. Terveydenhuoltojärjestelmä on aiheuttanut ne. He sanovat, että syö vähemmän ja liiku enemmän. Ne, joiden olisi pitänyt auttaa, jättivät minut yksin, sanoo Saga Raippalinna.

Hänellä on takana lukuisia epäonnistuneista laihdutusyrityksiä. Kierre katkesi vasta, kun Saga tapasi lihavuustutkijan, joka ei edes maininnut lihavuutta vaan näki hänet kokonaisena ihmisenä.

– Minulta on varastettu parikymmentä vuotta terveydenhuollossa. Siellä ei ymmärretä ylipainoisia. Saga Raippalinna summaa.

”Välttelen vaakaa ja lääkäreitä”

Saara Sarvas, kehokapinallinen, toimittaja

Saara Sarvas
Saara Sarvas

– Toivoisin, että kymmenen vuoden päästä laihduttaminen terminä on historiaa, haaveilee Ylen Vaakakapinassa ja Läskimyytinmurtajissa vaikuttava Saara Sarvas.

Hän on jojolaihduttanut kymmeniä ja taas kymmeniä kiloja. Nyt hän on päättänyt, ettei enää koskaan laihduta. Sarvas varoo vaakaa, koska pelkää sen laukaisevan syömishäiriön. Lääkärissä käyntiä hän on vältellyt vuosia.

– Joudun koko ajan pelkäämään piikittelyä. Meidän pitäisi avata dialogi terveydenhuollon ja ylipainoisten välillä. Oikea parantuminen vaatii vuosien terapiaa, Saara Sarvas sanoo.

”Vaikeinta on löytää tahdonlujuus”

Riitta Väisänen, juontaja

Riitta Väisänen
Riitta Väisänen

– En kestä katsoa kroppaani peilistä. Mammografiassakin verhosin läskini leopardihuivilla. Vaa’alle meneminen on välillä todella vaikeaa ja vastenmielistä, pohtii Riitta Väisänen.

Hän on laihduttanut monet kerrat ja kirjoittanut laihdutuskirjan. Viime aikoina terveysongelmat ovat kiusanneet Väisästä: polvet ja lonkka hankaloittavat liikkumista.

– Tiedän, että minun pitäisi parantaa elintapojani. Laihduttamisessa kaikkein vaikeinta on löytää tahdonlujuutta. Päätöksen tekeminen on vaikeaa ja vaatii paljon. Ilman tukea laihdutus ei onnistu, Väisänen tietää.

”Valta on sinun käsissäsi”

Yllätysvieras

Yllätysvieras
Stina Tuominen / Yle

– Paino muovaa meidän ajatteluamme itsestämme. Sinä pystyt mihin vaan, kun päätät, että pystyt, yllätysvieraamme vakuuttaa.

Hän painottaa, että riippumatta himoista ja mielihaluista valta muutokseen on jokaisen omissa käsissä, oli kyse sitten treeneihin lähtemisestä tai terveellisestä syömisestä. Kauniista vartalostaan huolimatta myös yllätysvieraamme on ollut tyytymätön kehoonsa.

– Jokainen joka on ollut timmissä kunnossa tietää, että pienikin rasvan määrä kropassa näyttää omissa silmissä todella suurelta, hän sanoo.

A-teema: Lihava Suomi Yle TV1 torstaina 28.9. klo 21.05 alkaen. Ohjelma on nähtävissä myös Yle Areenassa. #ateema