– Tesoman kirjaston henkilöstö, teksti ja kuvat

Tesoman kirjasto muuttaa keväällä 2018 tien toiselle puolelle rakennettavaan hyvinvointikeskukseen ja pääsee näin entistäkin keskeisemmälle paikalle Tesoman ytimessä.

Tesomalaisten oma luku- ja olohuone, kirjasto, muuttaa Tesoman valtatien toiselle puolelle ensi keväänä. Alun perin kirjasto syntyi, kun vuonna 1979 kaupunki yhdisti Raholan ja Tesoman sivukirjastot. Kirjastolle rakennettiin vuosina 1989-1990 omat tilat kiinteistöön, jossa toimii myös Tesoman nuorisokeskus. Kirjasto avattiin uusissa tiloissa 3.1.1991, ja siitä saakka nykyinen kirjastorakennus on palvellut tesomalaisten lukuharrastuksen ylläpitäjänä ja tiedonjanon sammuttajana.

Nyt Tesomalle nousee kuitenkin hyvää vauhtia uusi hyvinvointikeskus ja oleellinen osa sitä tulee olemaan myös uusi Tesoman kirjasto. Tesoman kirjaston henkilökunta kuitenkin säilyy ja siirtyy kokoelman mukana myös valtatien toiselle puolelle, joten on paikallaan tutustua heihin hieman tarkemmin.

Tesoman kirjastonjohtaja Anni Aaltoa vaivaa kirjastoalan ammattitauti: intohimoinen halu lukea.

Kirjastonjohtaja Annin lukulistalla fantasiaa ja scifiä

Anni: ”Hei, olen Tesoman kirjastonjohtaja! Siirryin Lielahden kirjastosta Tesomalle viime kesänä ja siitä asti olen ollut tiiviisti mukana tulevan hyvinvointikeskuksen ja kirjaston uusien tilojen suunnittelussa. Odotan jo innolla muuttoa Tesoman valtatien vastapuolelle!

Pyöräilen töihin kesät talvet ja olen muutenkin innokas liikkumaan. Suurin intohimoni on matkustaminen johon saan mukavasti yhdistettyä valokuvausharrastukseni. Viime aikojen matkakohteista suosittelisin erityisesti Sloveniaa. Siinä on maisemiltaan upea ja kohteiltaan monipuolinen matkailumaa!

Luen paljon, se tuppaa olemaan tällä alalla melkein ammattitauti. Todennäköisimmin minut löytää lukemasta fantasiaa, scifiä, sarjakuvaa tai populääritiedettä. Viime aikojen parhaita lukukokemuksia ovat olleet mm. C. S. Pacatin Captive Prince -sarja ja Gabrielle Walkerin tietokirja Antarktiksesta. Inhokkehini lukeutuvat tuhatsivuiset pokkaripainokset jotka rikkoutuvat heti ensimmäisellä lukukerralla ja ihmisiä harhaan johtavat näennäistieteelliset teokset.

Jos saisin suositella tesomalaisille yhtä asiaa, niin kehottaisin kokeilemaan kirjaston e-kirjoja ja e-lehtiä. Moni ei niistä edes tiedä, ja siksipä uuteen e-kirjaan on yleensä paljon lyhempi varausjono kuin vastaavaan paperikappaleeseen. Sähköiset kirjat ja lehdet ovat nykyään tosi helppoja käyttää, eikä niistä nauttiakseen tarvitse hylätä painettuja teoksia. Molemmille on paikkansa!”

Tesoman kirjastosta voi hakea uutta lukemista vaikka joka viikko.

Saija suosittelee pohjoismaisia klassikkoja

Saija: ”Tulin töihin Tesomalle ensimmäisen kerran jo 1980-luvulla. Seuraavalla vuosikymmenellä muutama vuosi vierähti poissa opiskelujen parissa ja pienten lasten kanssa kotona. Harrastan liikuntaa, lukemista, koiran kanssa oleilua ja kävelyä sekä kaiken maailman hommia pihapiirissä.

Suosikkeina ja suositteluina asiakkaillemme suosittelen Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla ja lastenkirjaa Astrid Lindgrenin Ronja Ryövärintytärtä.”

Ritva – Tessun kirjastossa jo melkein 40 vuotta

Ritva: ”Olen ollut Tesoman kirjastossa töissä noin 38 vuotta, ja asun kävelymatkan päässä. Harrastan liikuntaa kaikissa muodoissa ja luen kaikkea laidasta laitaan mielialan mukaan. Nyt elämäntilanteen vuoksi lukeminen on kuitenkin jäänyt vähemmälle. Suosikkikirjaa on vaikea nimetä, inhokkikirja on sellainen joka on turmeltunut huolimattoman käytön vuoksi.”

Tesoman kirjaston henkilöstö antaa mielellään lukuvinkkejä.

Marjaa kiinnostaa avaruustutkimus ja kulttuurihistoria – ja vanhat kulkupelit

Marja: ”Tulin ensimmäisen kerran Tesoman kirjastoon sijaisena vuonna 2001 ja joitain vuosia myöhemmin sitten uudestaan vakinaisena. Töihin saavun yleensä joko 40-vuotiaalla Toyotalla tai 30-vuotiaalla Tunturilla.

Harrastuksiin kuuluvat liikkuminen ja lukeminen: tietokirjapuolella kiinnostavat monenlaiset aiheet avaruustutkimuksesta kulttuurihistoriaan, kaunokirjasuosikkeja löytyy ainakin Haruki Murakamin, Hilary Mantelin ja David Mitchellin tuotannoista. Lapsuuden merkittäviä kulttuurivaikuttajia olivat Aku Ankka ja Noita Nokinenä, nuorena kolahtivat Tolkien ja Douglas Adams. Inhokkikirjoja en osaa nimetä, mutta lukematta jäävät useimmiten huonosti kirjoitetut tai käännetyt kirjat.”

Katrilta musiikkivinkit

Katri: ”Minun tieni Tesoman kirjastoon on kulkenut Metson musiikkiosaston ja Lastenkirjainstituutin sekä vähän Sampolan ja Työterveyslaitoksen kirjastojenkin kautta. Aloitin Tesomalla syksyllä 2011.

Tykkään lukea kaikenlaista kirjallisuutta, enkä osaa nimetä yksittäisiä lempikirjoja. Sen sijaan voin mainita muutaman kirjan, jotka ovat syystä tai toisesta tehneet minuun vaikutuksen: Astrid Lindgrenin Mio, poikani Mio, jota opettaja luki meille koulussa ja joka aiheutti minussa fantasiaoivalluksen; Marilynne Robinsonin Gilead, josta löytyi ajatuksia ja lauseita kuin helmiä; Charles Dickensin Kolea talo, jonka Kersti Juva on suomentanut hykerryttävän loistavasti, sekä Harpo Marxin elämäkerta Harpo puhuu!, joka tutustutti sympaattiseen koomikkoon ja samalla varieteen ja elokuvan historiaan 1900-luvun alkuvuosien Yhdysvalloissa. – Lempimusiikkiani on elävä musiikki.”

Tervetuloa Tesoman kirjastoon tapaamaan kirjaston henkilöstöä ja saamaan heiltä hyviä lukuvinkkejä!

Tesoman kirjaston kotisivu: www.tampere.fi/tesomankirjasto
Seuraa Tesoman kirjastoa Facebookissa: https://www.facebook.com/tesomankirjasto/?fref=ts