Siipikarjaliitto on huolissaan lintuinfluenssan etenemisestä. Tähän asti Suomessa ei ole ollut tautitapauksia tuotantoeläimissä, mutta luonnonvaraisista linnuista lintuinfluenssaa on jo tavattu. Uusin tapaus on Sastamalasta, mistä löytyi sairastunut laulujoutsen toukokuun lopulla. Joutsenen lintuinfluenssatartunta varmistui torstaina.

– Olemme yhä isomman uhkan edessä, Siipikarjaliiton toiminnanjohtaja Hanna Hamina sanoo.

Hamina viittaa siihen, että jos lintuinfluenssa tarttuisi tuotantoeläimiin, seuraukset olisivat järeät: vienti loppuisi tyystin ja siipikarjan kuolleisuus olisi suurta. Tappiot olisivat sen mukaiset.

Ruotsissa tartuntoja kanoissa

– Me olemme vielä säästyneet taudilta, mutta Ruotsissa ensimmäiset sairastumiset munintakanaloissa ovat jo tapahtuneet, ensimmäinen marraskuussa ja toinen huhtikuussa, Hamina kertoo.

Lintuinfluenssa on jo maailmanlaajuinen vitsaus, ilmenee eläinterveyden maailmanjärjestön OIE:n tilastoista. Suomi on ollut tähän asti onneksi tartunnoista melko syrjässä.

Torstaina elintarviketurvallisuusvirasto Evira tiedotti Suomen 17:nnestä lintuinfluenssatapauksesta. Sastamalasta, Pirkanmaalta löytyneestä laulujoutsenesta on todettu korkeapatogeeninen eli korkeaa kuolleisuutta luonnonvaraisille linnuille ja siipikarjalle aiheuttava H5-tyypin lintuinfluenssa, Evira kertoi.

Laulujoutsen löytyi huonokuntoisena Sastamalasta toukokuun lopulla. Lintu lopetettiin ja se lähetettiin tutkittavaksi Eviraan.

Tautia vasta reilu puoli vuotta

Evira on listannut kaikki Suomessa tavatut lintuinfluenssatapaukset. Tautia on kulkeutunut Suomeen vasta seitsemän viime kuukauden aikana.

Ensimmäinen tartunta havaittiin viime marraskuun lopulla Ahvenanmaalta Lemlandin ja Vårdön alueelta kuolleena löytyneistä tukkasotkista. Niistä löytyi korkeapatogeeninen H5N8-tyypin lintuinfluenssa.

Sittemmin korkeapatogeenista lintuinfluenssaa on löydetty myös Lounais-Suomesta. Korkeapatogeeninen H5N8-tyypin lintuinfluenssa on todettu myös yhdestä pitopaikasta, Maarianhaminan lintutarhan riikinkukoista ja kanoista.

Maarianhaminaa lukuun ottamatta kaikki sairastuneet linnut ovat olleet luonnonvaraisia. Havainnoista 11 on ollut merikotkia. Sairastuneista linnuista on löytynyt korkeapatogeenistä H5- tai H5N8-tyypin lintuinfluenssaa. Korkeapatogeeninen muoto aiheuttaa korkeaa kuolleisuutta useimmissa siipikarjalajeissa.

Suojaus tärkeää

Vaikka siipikarjan ulkonapitokielto päättyi toukokuun lopussa, Evira suosittelee siipikarjan pitämistä sisällä tai muulla tavoin estämään suorat ja epäsuorat kontaktit luonnonvaraisiin lintuihin.

Eläinsuojiin mentäessä ja sieltä poistuttaessa jalkineet ja vaatteet pitää vaihtaa ja kädet pestä huolellisesti, sillä linnut levittävät tautia myös eritteissään. Lintuinfluenssaepäilyistä tulee ilmoittaa viipymättä kunnaneläinlääkärille, Evira tähdentää.

Siipikarjaliiton toiminnanjohtaja Hanna Hamina toivoo myös, että suojaussuositukset tavoittavat kotikanaloita pitävät kanaharrastajat. Suomessa on useita tuhansia kotikanaloita.

– Toivotaan, että kanaharrastajat ovat myös vastuullisia ja tarvittavat varotoimet muistetaan tehdä, Hamina sanoo.