Tutkija Ulla Moilanen avaa kuplamuoviin käärittyä pakettia museokeskus Vapriikissa. Paketista paljastuu mullan peitossa oleva kirveen terä. Pöydällä tutkijan edessä lepää jo vajaan metrin mittainen miekka. Yli tuhat vuotta vanhat esineet on nostettu maasta pari päivää sitten Valkeakosken Haukilassa ja ne ovat vasta menossa konservointiin.

Pirkanmaan maakuntamuseo on reilun viikon ajan tutkinut Valkeakoskella metallinetsijöiden paikantaman miekan sijaintipaikkaa. Tutkimuksissa Haukilasta löytyi laaja rautakautinen polttokenttäkalmisto, johon on kätketty sekä poltettujen vainajien jäännöksiä että hautausrituaaliin kuuluneita esineitä.

– Vainajat on poltettu roviolla esineiden kanssa. Sen jälkeen vainajan jäännökset ja esineet ripoteltu kalmiston eri puolille, Ulla Moilanen kertoo.

Rautakautinen työkirves.
Vastalöydetty kirves on vielä maan peitossa.Juha Kokkala / Yle

Kalmisto on osoittautunut varsin runsaslöytöiseksi. Miekan ja kirveen lisäksi talteen on saatu punnus ja pronssiesineen katkelma. Paikalta on löytynyt lisäksi keramiikka-astioiden kappaleita ja palaneita luita.

– Löysimme myös kolme palanutta karhun kynttä. Ne viittaavat siihen, että vainaja oli asetettu roviolle karhun taljan päälle, Moilanen kertoo.

Löytö TV-ohjelman kuvauksissa

Metallinetsijät tekivät löydön viime vuoden syksyllä Ylen TV-ohjelman kuvauksissa. Ohjelmasarja Menneisyyden metsästäjät nähtiin TV1:ssä tammi-helmikuussa. Haukilan aarteita käsiteltiin osassa 4, joka on edelleen katsottavissa Yle Areenassa.

– Miekka löytyi noin noin 40 senttiä syvältä. Etsijät ottivat sitä pikkuisen esiin ja huomasivat heti terän muodosta, että kyse on miekasta, Ulla Moilanen sanoo.

Moilanen kiittelee etsijöitä löydöstä ja erityisesti siitä, että he jättivät miekan paikoilleen.

– Tämäkin kalmisto olisi varmaan jäänyt löytymättä ilman etsijöitä. Metallinetsijöiden pitää kuitenkin aina muistaa, ettei kaiva liikaa. Pitää muistaa myös olla yhteydessä viranomaisiin ja jättää esineet nostamatta.

Tursiannotkon löydöt samalta ajalta

Museokeskus Vapriikissa on parhaillaan menossa Tursiannotkon viikinkiaikaisesta kylästä kertova näyttely. Myös Valkeakosken uusi löytö ajoittuu viikinkiajan keskivaiheille, noin 900-luvulle.

– Uudet löydöt ovat ihan täsmälleen saman aikaisia kuin Tursiannotkossa. Pirkkalan hautapaikkaa ei vielä tunneta, mutta sieltä on varmaan samantyyppistä esineistöä löydettävissä, Moilanen sanoo.

Moilasen mukaan lisätutkimuksia Valkeakoskella tarvitaan. Nyt löydetyn kalmiston lähimaastossa on tiedossa myös vanha asuinpaikka.

– Haukila tuntuu aika laajalta muinaisjäännösalueelta, siellä olisi vaikka mitä tutkittavaa. Vaikuttaa merkittävältä paikalta.

Mutta mitä nyt tehtyjen löytöjen perusteella voidaan päätellä vainajasta tai vainajista, jotka Haukilaan on haudattu?

– Kirves on työkirves. Punnuksia löytyy sekä miesten ja naisten haudoista. Luuanalyysilla pystytään selvittämään onko kyseessä mies vai nainen vai onko paikalle haudattu useampia ihmisiä, Moilanen sanoo.