Atte Vadén tutustumassa rakenteilla oleviin hyvinvointikeskuksen tiloihin 27.4.2017.

– Yleislääketieteen erikoislääkäri, diabetologi Atte Vadén, Tesoman hyvinvointiallianssi

Jatkoa 28.4.2017 julkaistulle blogitekstille Hyvinvointikeskus Tesomalle – mikään ei muutu ja kaikki muuttuu

Vaikka tietomäärämme on vielä kovin vajavainen eikä ehkä ensi vuonna ole varaa analysoida kaikkien tesomalaisten perimää, niin tiedämme varsin hyvin, että suuri osa syövistä olisi helposti ehkäistävissä tai sydän- ja verisuonisairauksien takia menetetyt vuodet voisikin elää tai invalidisoituneena kärsityt vuodet viettää terveenä. Tämä tapahtuisi helposti – elämällä terveellisesti.

Ei niin että kaikki sairastaminen ja kärsiminen olisi ehkäistävissä. Samalla kun iso osa sairastamisesta olisi ehkäistävissä, on isoin osa esimerkiksi syövistä vain huonoa onnea.

Tämän sekä–että-tilanteen ymmärtäminen käykin joskus ylivoimaiseksi valintoja tekevälle ihmiselle. Toinen ei oikein motivoidu ottamaan pizzan rinnalle salaattia, ”kun kuollaan kumminkin”, ja toinen ei tohdi ottaa sitä yhtäkään ranskanperunaa, ”ettei vaan saa transrasvoja ja PAH-yhdisteitä”.

Toinen tavoitellessaan helppoa ja huoletonta elämää päätyy elämään paksusuoliavanteen kanssa, toinen tavoitellessaan täydellistä terveyttä tulee tuhlanneensa aikansa ja rahansa erikoisruokavalioihin, lisäravinteisiin ja suolihuuhteluihin ja kaikesta vaivasta huolimatta voi kuolla 30-vuotiaana leukemiaan vietettyään sitä ennen nuivan ja kuivan elämän.

Terveys ei lisäänny tableteilla

Iso kysymys myös on ”valintojen tekeminen”.

Kuinka paljon todellakin on kyse valinnoista. Kuinka moni on valinnut yksinäisyyden (merkittävä sairastuttaja ja tappaja sekin!), kuinka moni välttämättä haluaa jatkaa tupakointiaan, kuka haluaa juuritulehdukset hampaisiinsa ja kuka on ehdoin tahdoin halunnut ylipainoiseksi.

Lääkäri ei ole enää pitkään aikaan ollut shamaani, jolla on yksinoikeus salattuun tietoon ja jonka ohjeita noudatetaan ja totellaan sokeasti. Internet on tuonut tiedon kaikkien saataville, ja lääkäristä on tullut ammattilainen, joka neuvoo, valmentaa ja auttaa oikean tiedon äärelle ja tukee hyvissä valinnoissa. Tähän inhimilliseen kontaktiin eivät koneet tule vielä tässä vallankumouksessa pystymään, viidennessä sitten ehkä.

Kun 1800-luvun kaupunkilaiselta olisi kysytty, mitä kaipaisi maalle matkustamiseen, niin vastaus olisi ollut nopeampia hevosia. 1990-luvun alun pankkisalissa vuoroaan odottanut asiakas toivoi varmasti lisää pankkivirkailijoita. On täysin ymmärrettävää, että ministeriä myöden nyt toivotaan lisää lääkäreitä terveyskeskuksiin.

Haluan kuitenkin hiukan haastaa ajatusta, niin mielellään kuin niitä lääkäreitä lisäisinkin.

Jos haluamme terveyttä, niin ei se lisäänny antibiootin syönnillä flunssaan tai buranoiden syönnillä selkäkipuun. Jos haluamme hyvinvointia, niin ei se lisäänny jos puolet kansasta sairastuu tyypin 2 diabetekseen ja/tai masennukseen, vaikka monenmoista pilleriä ja piikkiä niidenkin hoitoon on lääketieteellä tarjota.

Naapurissa hyvinvoinnin edistäjä

Omalla kohdallani tärkein terveyttäni tukeva toimi ei ole ollut selän magneettikuvaus, Burana tai Ketorin, OMT-fysioterapeutilla käynnit tai ortopedin konsultaatiot.

Tärkein tekijä on ollut naapurin Marko.

Meillä on saman ikäiset lapset ja siten päädyimme aikanaan tekemisiin keskenämme. Eroni jälkeen minulla oli siipi maassa ja Marko taisi panna merkille, että nyt Vateeni on jo maannut tarpeeksi sohvalla ja ehdotti, että aletaanpa käydä yhdessä lenkillä.

Siitä päivästä alkaen olemme käyneet joka tiistai, kesät ja talvet, satoi tai paistoi, lenkillä ja päälle uimassa Kaukajärvessä. Sadat kerrat olisin varmasti keksinyt tekosyyn jäädä kotiin, jos yksin olisi pitänyt lähteä. Tai vaikka olisi yksin lähtenytkin, niin tylsää olisi ollut yksin ressuttaa ilman ystävää. Sinne lenkkipolulle kun jäävät paitsi selkäkivut, niin myös turhat murheet.

Unelma Tesomasta

Niinpä niiden lääkäreiden riittävyyden lisäksi toivon Tesomasta aluetta, jossa kenenkään ei tarvitsisi olla yksinäinen ja jokaisella olisi mahdollisuus harrastaa ja toimia merkityksellisenä osana yhteisöään, ketään ei jätettäisi ulkopuolelle.

Diabeteslääkärinä toivon toki myös Tesomasta paikkaa, jossa liikkuminen ja liikunta ovat itsestään selvä osa jokaisen arkea.

Ja tietysti unelmoin, että läntisen Tampereen kauppojen karkkien, sokerilimsojen ja makkaroiden myynti romahtaa. Ja erityisesti toivon, että jokainen tesomalainen ajattelee kuinka voisi tehdä naapurin päivästä paremman ja miten voisi itse edistää hyvinvointiaan.

Jos kaikki unelmani toteutuisivat, ei minun tarvitsisi odottaa, että tekoäly päästää minut ennenaikaiselle osa-aikaeläkkeelle, te tesomalaiset voisitte tehdä sen jo nyt.

 


 

Lue lisää Tesoman hyvinvointikeskuksesta

Projektipäällikkö Riikka Helminen, Tesoman hyvinvointiallianssi:
Tesomalle käynnistetään hyvinvointikeskusta