Hyvinvointikeskukset ovat Tampereella melko uusi tapa koota monia asukkaille tärkeitä palveluja samaan paikkaan. Hyvinvointikeskuksia toimii tällä hetkellä jo kaksi: Lielahtikeskus Lielahdessa ja Koilliskeskus Linnainmaalla. Myös Tesomalle pystytetään parhaillaan omaa hyvinvointikeskusta. Se tulee Tesomankadun ja Tesoman valtatien risteykseen rakennettavaan uuteen liikekeskukseen, ja sen suunnitellaan avaavan ovensa keväällä 2018.

Tesoman hyvinvointikeskus tulee liikekeskukseen, jota parhaillaan rakennetaan Tesomalle. Rakennus oli harjakorkeudessaan joulukuussa 2016.

Tesomalaiset ovat osallistuneet hyvinvointikeskuksen palvelujen suunnitteluun työpajojen, haastattelujen ja asukastilaisuuksien merkeissä, ja hienoja ideoita ja tärkeitä tarpeita on noussut esille. Nyt suunnitelmat alkavat jo olla hyvällä mallilla.

Tesoman hyvinvointikeskuksen ensimmäiseen kerrokseen tulee ensinnäkin uusi, hieno kirjasto lehtilukusaleineen ja sen yhteyteen kahvila, nuorisotila ja paljon yhteisiä monitoimitiloja. Niitä voidaan käyttää esimerkiksi teemailtoihin, harrastustoimintaan, koulutuksiin, konsertteihin, kokouksiin tai vaikkapa discon tai elokuvanäytöksen pitämiseen!

Toimintaa alakerran tiloissa järjestävät hyvinvointikeskuksen työntekijöiden ja kaupungin lisäksi erilaiset yhdistykset, seurat, kerhot, järjestöt ja ennen muuta tesomalaiset itse. Siellä voi kokoontua niin kotiäitien aamukahviporukka, potilasjärjestön vertaistukiryhmä kuin pappojen lukupiirikin. Iltaohjelmassa saattaisi olla taloyhtiön yhtiökokouksen ja älypuhelinkoulutuksen ohella paikallisen urheiluseuran organisoima, hyvinvointikeskuksen aulasta tapahtuva yhteislähtö sauvakävelylenkille, kun tarvitseville on ensin lainattu kirjastosta kävelysauvat mukaan.

Ensimmäisessä kerroksessa tarjotaan myös monipuolista neuvontaa: infotiskiltä saa opastusta palveluihin ja tapahtumiin liittyen, ja terveyskioskissa voi piipahtaa kysymässä neuvoa terveydenhoitajalta. Lisäksi on ideoitu, että aivan kahvilan vieressä olevissa neuvotteluhuoneissa pääsisi tiettyinä päivinä tapaamaan sopivan alan asiantuntijaa, jos tarvitsee apua vaikkapa työnhakuun, liikuntaharrastuksen aloittamiseen, hankalaan elämäntilanteeseen tai miksei veroilmoituksen täyttöönkin.

Terveysasema tulee hyvinvointikeskuksen kolmanteen kerrokseen.

Keskuksen toisesta kerroksesta löytyvät hammashoitola ja neuvola ja kolmannesta terveysasema. Niiden palveluja tuottavat Tampereen kaupunki ja sen allianssikumppanina toimiva Mehiläinen. Kaikki hyvinvointikeskuksen palvelut, mukaan lukien sosiaali- ja terveyspalvelut, ovat kaupungin julkisia palveluja, eivät yksityisiä. Niissä vain tulee työskentelemään eri työnantajien palveluksessa olevia ihmisiä, jotta saadaan yhdistettyä parhaat osaamiset asiakkaiden parhaaksi. Esimerkiksi diabeteshoitaja, lääkäri, suuhygienisti, hammaslääkäri ja liikunnanohjaaja tuovat yhdessä ammattitaitonsa diabeetikon avuksi. Vastaavasti vaikkapa nuoriso-ohjaaja, päihdehoitaja ja työllisyyspalvelujen asiantuntija voisivat olla ”tukitiiminä” kipuilevalle nuorelle.

Hyvinvointikeskuksen nimikin jo viittaa siihen, että siellä halutaan monipuolisilla tavoilla parantaa Tesoman alueen asukkaiden kokonaisvaltaista terveyttä ja hyvinvointia. Keskuksen tärkeä tarkoitus on olla yhteinen kohtaamispaikka paikallisille ja kauempaakin tuleville ja tarjota mukavaa tekemistä erilaisille ihmisille vauvaperheistä eläkeläisiin ja kaikille siltä väliltä. Saman katon alta saa neuvontaa ja muita matalan kynnyksen palveluja, ja kun on tarvetta, samasta tutusta paikasta löytyy apu myös vaativampiin tilanteisiin.

– Projektipäällikkö Riikka Helminen, Tesoman hyvinvointiallianssi